За какво да внимавате, когато купувате употребяван трактор или други селскостопански машини?

Запитване за ОФЕРТА

Всички сме наясно, че няма нещо по-добро за нашия бизнес от новия трактор, косачка или друга селскостопанска машина. В реалния свят обаче често се налага да правим някои компромиси, а когато става въпрос за постигане на определено качество на работа, е важно да знаем на кои аспекти от машините и оборудването трябва да наблегнем при вземането на решение за покупка.

Закупуването на употребявана машина може да бъде труден процес дори за най-опитния купувач, тъй като на пазара има много частни продавачи и дилъри, предлагащи също толкова широка гама от машини с различни спецификации.

Въпреки че закупуването на трактор втора употреба вместо нов такъв може да ви спести много пари, реалният опит показва, че това също може да ви струва много, ако се окажете с развалена машина или техника, чийто полезен живот е към края си. Ето защо е важно да купувате селскостопанската техника от доверен търговец, който ще ви предложи някакъв вид гаранция, ако нещо се обърка, също така можете да сте сигурни, че е бил правилно обслужван и проверен в сервиза.

Направете вашето проучване!

Задължително е да направите сериозно проучване, когато купувате употребяван трактор, точно както бихте направили с нова машина. Дали търсите градински трактортракторна косачка или компактен трактор, ще трябва да имате представа за наличните в момента модели, какви функции имат и колко струват. Добре е да изберете реномиран производител с достатъчно дълга гаранция – в този смисъл КУБОТА е известна с пословичното качество и 5-годишната гаранция на своята селскостопанска техника, така че да се спрете на добре познатия японски производител за „новия“ си употребяван трактор е може би най-добрата идея.

Не можете да знаете дали получавате добра сделка за употребявана селскостопанска техника, ако не знаете какво можете да получите ново на подобна цена. Консултация със специалист от българския представител на KUBOTA може да бъде изключително полезна в тази насока, защото освен познаване на машините, експертите на фирмата имат поглед и върху наличностите на употребявани трактори при дилърите и големите земеделски стопани.  Също така е добра идея да се уверите, че има местен дилър или сервизен център, който може да обслужи марката използвана техника, която обмисляте. Потърсете онлайн и вижте дали можете да намерите отзиви за продукти или потребителски форуми, за да научите дали други са имали положителен опит с машините и дали техниката се е представяла добре във времето.

Въпреки че няма начин да научите цялата история на оборудването, освен ако не го купите ново, трябва да положите усилия да научите колкото се може повече за миналото на използваната машина. Поискайте сервизни записи и ръководства с инструкции. Разгледайте цялата налична информация, за да научите за повтарящи се проблеми или да проверите дали е извършена рутинна поддръжка.

Външният вид е (почти) всичко

Има разлика между косачка, която е използвана често и такава, която е използвана много рядко. Следите от износване и малко лющеща се боя не са причина за безпокойство, но големи драскотини, вдлъбнатини и ръжда може да показват грубо боравене и липса на добра грижа. Вижте всичко, включително гумите и двигателя. Гниещи гуми, напукани ремъци, изтичаща течност и протрити кабели показват, че косачката скоро ще изисква внимание. Проверете и нивата на течността и огледайте ножовете на косачката – тъпото острие може да се наточи, но избягвайте косачки с ножове, пълни с големи прорези или които изглеждат огънати и изкривени.

Тест драйв

Никога не бихте купили кола, без първо да я пробвате – същият подход приложете и при покупка на трактор втора употреба. Пробното шофиране не само ще демонстрира колко добре косачката коси трева или тракторът се справя на терен, но и ще ви позволи да видите дали моторът стартира лесно, работи гладко и работи без пушене или давене. Безопасното спиране на трактора е също толкова важно, колкото и задвижването му, така че проверете спирачките по време на пробното шофиране. Уверете се, че функциите за безопасност на машината и прикачния инвентар са в изправност. Например остриетата на косачката трябва да спрат да се движат, ако премахнете тежестта си от седалката. Много самоходни косачки разполагат и с механизъм, който спира въртенето на ножа, когато косачката е на заден ход. Избягвайте използвани косачки с деактивирани или повредени функции за безопасност.

5-те най-важни неща, които трябва да имате предвид при закупуване на трактор втора употреба или друга употребявана селскостопанска техника са:

  1. История на поддръжката
  2. Състояние
  3. Кой е продавачът
  4. Цена
  5. Двигател и прикачен инвентар

Преди всичко обаче отделете време и използвайте знанията на специалистите от КУБОТА или някой от нашите дилъри.

Запитване за ОФЕРТА